Niet meer afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en volledig autonoom in uw energiebehoefte voorzien: mag het? Ja. En kán het ook? Een eenduidig antwoord bestaat niet, maar één ding is zeker: met een bescheiden budget komt u er niet. Daarom bieden wij het nog niet aan.
Ga voor overkill
Wie in België onafhankelijk wil worden van het net (“off-grid gaan"), kan maar beter een fikse som geld opzij hebben staan. Want zonder batterijopslag en véél zonnepanelen is het een onmogelijke klus.
Wanneer we de vraag krijgen om netonafhankelijk te worden, installeren we meer zonnepanelen dan noodzakelijk. Dat noemen we overdimensioneren. Op zonnige dagen produceren de panelen dan eigenlijk te véél energie. Waarom we dat dan toch doen? Opdat die zonnepanelen ook op trieste, donkere dagen nog steeds voldoende energie zouden opbrengen. Want ook een rendement van nauwelijks 5% levert genoeg energie als u veel zonnepanelen hebt.
“Maar kan je de overtollige energie van de zomer dan niet overdragen naar de winter?”, horen we u denken. Nee, dat kan niet. De niet-verbruikte energie van de mooie zomerdagen wordt opgeslagen in de batterij en ’s avonds en ’s nachts gebruikt, bijvoorbeeld voor nachtverlichting of enkele toestellen in stand-by. Een deel van de overschot zal onvermijdelijk verloren gaan. Maar zolang u gebruik kan maken van de terugdraaiende teller, is het elektriciteitsnet eigenlijk een beetje uw ‘batterij’.
Uw verbruiksprofiel
Uw budget is niet de enige bepalende factor. Hebt u een riante villa met in elke ruimte een constante aangename temperatuur, een verwarmd zwembad en een jacuzzi voor acht personen? Dan zal u iets meer inspanningen moeten leveren dan een modaal gezin met een gemiddeld jaarverbruik.
Toch hoeven airco en een zwembad geen streep door uw rekening te zijn. Deze veelverbruikers zijn namelijk enkel actief in de mooiste maanden, wanneer er genoeg zon is om uw verbruik te dekken én uw batterij op te laden. Het omgekeerde is jammer genoeg ook waar. Wie in de winter elektrisch verwarmt kan het vergeten om ooit off-grid te gaan. Elektrisch verwarmen verbruikt enorm veel energie, en die kan in de donkere wintermaanden niet voldoende opgewekt worden door zonnepanelen.
Wilt u off-grid gaan met een groot, maar niet onbeperkt budget? Zorg dan dat uw woning voldoet aan alle moderne energienormen en breng uw energievreters in kaart. Vervang of elimineer ze zoveel mogelijk. Ja, dat wil misschien zeggen dat u afscheid moet nemen van uw geliefde Amerikaanse koelkast.
Slimme aansturing dankzij Internet of Things
Vandaag probeert u er wellicht aan te denken om uw wasmachine aan te zetten wanneer het zonnig weer is. Goed nieuws, dat hoeft eigenlijk niet meer. Uw volgende vaatwasser doet het denkwerk voor u. De nieuwste generatie elektronische toestellen zijn slim gestuurd. Dat wil zeggen: uw wasmachine communiceert met uw omvormer en weet perfect wanneer er veel zonne-energie opgewekt wordt. Dat is voor de machine het signaal om in werking te treden.
Het gaat zelfs nog verder: dankzij IoT (Internet of Things) weet uw batterij dat het morgen mooi weer wordt en dat het dus gerust haar opgeslagen energie van vandaag mag ontladen. Hop, een paar graden bij het zwembad. Morgen wordt de batterij toch weer volgeladen.
Voorzie een plan B
Elk jaar zijn er in België twee à drie weken waarin de lichtsterkte gewoon te zwak is. U kan ervoor kiezen om in die periode naar zonniger oorden te trekken, of u kiest voor een plan B.
Als u toegang hebt tot het elektriciteitsnet, kan u gedurende die paar weken toch gebruik maken van gewone stroom. Maar als u dit niet kan of wil, zijn er nog andere oplossingen. Om het gebrek aan zonne-energie op te vangen kan u een diesel- of gasgenerator gebruiken, de pelletkachel in gang trappen of een micro-WKK aanschaffen. Een generator is altijd aan te raden als back-up voor speciale gelegenheden waarop u wat meer verbruikt: u wil niet dat de lichten en muziek plots uitvallen op uw winterverjaardagsfeestje.