Sinds deze zomer installeert Fluvius digitale meters in de Vlaamse huishoudens. “Het einde van het terugdraaiende systeem en een financiële aderlating!”, zo klonk het bij bezorgde zonnepaneeleigenaars. Maar dat bleek een misverstand. Wat is dan wél de waarheid? En hoe zorgt u ervoor dat zonnepanelen ook zonder terugdraaisysteem interessant zijn?
Groot misverstand
Veel consumenten hebben alvast één ding verkeerd begrepen. Ze geloven dat het terugdraaiende systeem enkel geldig is voor installaties die geplaatst werden t.e.m. 31/12/2019. Dat klopt niet. De deadline is 31/12/2020. Laat u zonnepanelen installeren in 2020? Dan geniet u volgens de regelgeving tot 2035 (15 jaar) van het voordeel van de terugdraaiende teller.
Maar wat na 2020?
Zijn zonnepanelen dan niet meer interessant vanaf 1 januari 2020? Natuurlijk wel. De overheid heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen voor 2030 en zal de burger blijven motiveren om voor zonne-energie te kiezen. Wie na 2020 een digitale meter zonder terugdraai-effect krijgt, moet geen vast prosumententarief meer betalen. Dat wordt vervangen door een variabele taks. Veel voordeliger én eerlijker. We leggen zo meteen uit waarom.
Waarom word ik belast op mijn gratis elektriciteit?
“Waarom moet ik eigenlijk nog taksen betalen op de stroom die ik al gratis afgeef?”, denkt u wellicht. Een begrijpelijke vraag. Voor we verder gaan, willen we dit eerst uitklaren vanuit het standpunt van de netbeheerder.
Hoe meer PV-installaties Vlaanderen telde, hoe moeilijker de netbeheerders het kregen. Op zonnige middagen stuurde elk gezin en bedrijf met zonnepanelen gigantische hoeveelheden elektriciteit naar het net. Het gevolg: een groot risico op overbelasting van het net, doorgebrande kabels, brand in elektriciteitscabines, … Kortom: zware kosten. Een deel van de oplossing is op zo’n momenten windmolens uitschakelen en de verlichting op de snelwegen inschakelen. Enkel en alleen om die grote hoeveelheden stroom kwijt te geraken. Zonde, niet? ’s Avonds willen diezelfde zonnepaneeleigenaars hun stroom terug voor het kokerellen, de verlichting, televisie, … Op dat moment schijnt de zon niet meer, en moet de netbeheerder stroom aankopen bij (buitenlandse) kerncentrales. Voor de consument geen enkel probleem: zijn teller staat op het einde van de dag gewoon op nul. Maar de netbeheerders stonden voor een financieel ondraaglijke situatie. De prosumententaks moest een deel van het probleem wegwerken. Maar dat was niet genoeg.
Zelfconsumptie is de toekomst
Het prosumententarief dekt een deel van de kosten, maar lost het probleem van de hoge pieken ’s middags en het tekort ’s avonds niet op. Daarom willen de netbeheerders zonnepaneeleigenaars aanmoedigen om zoveel mogelijk van hun zelfopgewekte energie ook zelf te verbruiken. Om die reden wordt vanaf 2021 de vaste prosumententaks vervangen door een variabele taks. De digitale meter is veel slimmer dan de oude meter. Hij registreert exact hoeveel u zelf verbruikt, hoeveel energie u op het net injecteert en hoeveel energie u terug afneemt van het net. U betaalt enkel distributiekosten voor de energie die u nog afneemt. Dat is een stuk eerlijker dan het vaste prosumententarief. Als u af en toe eens rond de kerktoren rijdt, zou u toch ook niet zoveel wegentaks moeten betalen als uw buurman die dagelijks 200 km toert?
Samengevat: hoe minder energie u van net haalt, hoe minder u moet betalen. Hoe zorgt u ervoor dat uw zelfconsumptie de hoogte ingaat?
Optimale zelfconsumptie? Oost-west best!
Voor bedrijven, gepensioneerden, huisvaders- en moeders en thuiswerkers is zelfconsumptie iets makkelijker dan voor wie elke dag van 9 tot 5 op kantoor zit. Toch hoeft buitenshuis werken geen streep door uw rekening te zijn. Een oost-westopstelling is bijvoorbeeld al een eerste mogelijke oplossing.
Vroeger was een zuidelijk georiënteerde installatie de heilige graal. Wie geen zuidelijk gericht dak had, kon het vergeten om zonnepanelen te leggen. “Niet rendabel”, zouden we geadviseerd hebben. Ondertussen weten we dat een oost-westopstelling eigenlijk interessanter is. Met een zuidelijke opstelling hebt u relatief weinig rendement in de voormiddag en late namiddag, maar wel een heel hoge piek op de middag. Die overtollige energie kon u op het net zetten, en daardoor draaide uw meter terug. Met een digitale meter zonder terugdraai-effect hebt u dat voordeel niet. Wat u dan niet opgebruikt, bent u gewoon kwijt. Bij een oost-westopstelling val de grote middagpiek weg, maar u hebt een mooie opbrengst verspreid over de hele dag. Zeker in de zomer, wanneer het lang licht is. U laat uw huishouden een hele dag lang draaien op zonne-energie: ’s ochtends de koffiezet, ’s middags de wasmachine en ’s avonds de oven, allemaal met groene stroom.
Conclusie: geen zuidelijk gericht dak? Vanaf nu géén bezwaar meer.
Slapend spaargeld wakker schudden
Hebt u altijd al gedroomd van een verwarmd zwembad of een elektrische auto? Of leek airconditioning de afgelopen zomer geen overbodige luxe meer? Dan is het nu misschien tijd om dat soort investeringen te doen. Overdreven veel energieopwekking in de zomer? Verwarm er uw zwembad mee of laat uw airco, een notoire energievreter, zijn werk doen. Is uw elektrische boiler aan vervanging toe? Kies een nieuwe met tijdprogramma en laat hem opwarmen tijdens de middag, wanneer uw panelen veel opbrengst genereren. Wist u dat autofabrikanten momenteel een batterij uitdokteren die niet enkel energie opneemt, maar ook terug afgeeft? Op die manier zou uw elektrische wagen een batterij op vier wielen worden! Met de historisch lage rente op uw spaargeld zijn deze investeringen zeker het overwegen waard.
Investeer in een batterij
Wanneer u buitenshuis werkt, al een zuidelijk gerichte installatie hebt en geen enkele behoefte voelt om een zwembad aan te leggen, dan kan een batterij soelaas bieden. Een kleine batterij (minder dan €3000) is al voldoende om uw zelfconsumptie te verdubbelen. Laat u binnenkort zonnepanelen installeren, maar wil u nog niet meteen investeren in een batterij? Geen probleem. Go-Solar installeert omvormers die al een aansluiting hebben voor batterijen. Met zo’n plug&play-systeem kunt u de batterij aankopen wanneer u er klaar voor bent. Lees meer over batterijen.
Lees alle feiten over de digitale meter
Vragen en antwoorden over de digitale meter