Menu

Vergoeding uitvallende en modulerende omvormers

Geplaatst: 2024-05-02

Terug naar blog overzicht

Nieuwe vergoedingen voor droop-regelingen: wat u moet weten!

 

In de wereld van duurzame energie blijft de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet van cruciaal belang. Voor eigenaren van zonnepanelen is het essentieel om op de hoogte te blijven van veranderingen die invloed kunnen hebben op hun systemen en de vergoedingen die zij ontvangen. Recentelijk heeft de Vlaamse Regering nieuwe maatregelen aangekondigd die rechtstreeks van invloed zijn op u als zonnepaneelbezitter, met name wanneer uw systeem betrokken is bij een zogenaamde droop-regeling.

 

Wat is een droop-regeling?

Een droop-regeling wordt geactiveerd binnen zonne-energieomvormers om het geïnjecteerde vermogen tijdelijk te verminderen wanneer de netspanning te hoog oploopt. Dit voorkomt een volledige uitval van de installatie en een overbelasting. Deze regeling helpt het elektriciteitsnet stabiel te houden. Hoewel deze aanpassing cruciaal is voor de netstabiliteit, kan het tijdelijk reduceren van het vermogen leiden tot een korte verminderde energieproductie voor u.

 

Belangrijke informatie over zelfverbruik en netafname

Het is belangrijk om te benadrukken dat in uitzonderlijke gevallen, tijdens een droop-regeling, ook zelfverbruik verloren kan gaan en dat er mogelijk netafname nodig is. Deze situaties zijn echter zeldzaam, u hoeft zich geen zorgen te maken over aanzienlijke verliezen in uw opbrengst. 

 

Vergoedingen voor vermogensreductie

De Vlaamse Regering erkent dat droop-regelingen financiële implicaties kunnen hebben voor de eigenaren van zonnepanelen. Daarom is er een vergoedingsmechanisme geïntroduceerd om de verloren gegane energieproductie te compenseren:

  • Basisvergoeding: Voor uitvallende omvormers op het laagspanningsnet is een basisvergoeding vastgelegd van €10,6 per kVA omvormervermogen.
  • Extra Vergoeding: Daarbovenop kan nog altijd een vergoeding voor het verlies van Groene Stroom Certificaten ontvangen worden, berekend op basis van 34 kWh/kVA. Afhankelijk van de GSC-waarde, kunnen deze extra vergoedingen variëren van €15,3 tot €3,06 per kVA.

Voor een installatie van 10 kVA kan de vergoeding dus oplopen tot €259 per jaar en voor 100 kVA op laagspanning kan dit bedrag zelfs €2,590 per jaar zijn.

 

Rol van de VREG

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze vergoedingen eerlijk en tijdig worden toegekend. De VREG zorgt ook voor de automatische registratie en vergoeding van netgebruikers. Dit is vooral belangrijk omdat veel gebruikers niet de middelen of de expertise hebben om deze aanpassingen zelf te detecteren.

 

Toekomstige ontwikkelingen

De VREG wijst erop dat, afhankelijk van toekomstige evaluaties en publieke consultaties, er mogelijk verplichtingen voor Fluvius kunnen worden ingevoerd om droop-regelingen te implementeren als er geen andere opties meer zijn om netcongestie te beheersen. Dit onderstreept het belang van flexibiliteit en proactieve benaderingen in het beheer van het elektriciteitsnet.

 

Bij Go-Solar by D'Ieteren blijven we deze ontwikkelingen nauwgezet volgen en zullen u onmiddellijk informeren zodra de regering een definitieve beslissing heeft genomen over de vergoedingen. Verwacht een gedetailleerde update in een nieuwe blogpost zodra er meer informatie beschikbaar is.

 

 

Komt u er niet uit?

Wilt u ons per mail contacteren of graag een afspraak maken voor langs te komen op kantoor?

Contacteer onze Customer Service via ons contactformulier: 

Customer service 

U kan via deze link ook een offerte aanvragen of een storing melden. 

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 09u00-12u00 & van 13u00-17u00. 

 

 

Waasmunster

052 69 16 52
Dommelstraat 72
9250 Waasmunster

Brecht

03 369 19 03
Kraaienhorst 2A
2960 Brecht

Waver

02 616 19 19
Avenue Vésale 32a
1300 Waver

 

Waarmee kunnen we helpen..