Bij Go-Solar slaan we graag een praatje met pioniers op vlak van groene energie. Raf Seghers van Seghers Ecoplant is zo iemand. Hij zette de stap en koos voor een PV-installatie met batterijsysteem die ervoor zorgt dat hij bijna volledig off-grid kan. Wanneer ik de garage binnenkom, valt de blauw-witte elektrische wagen me meteen op. “Die mocht natuurlijk niet achterblijven.” Bij Seghers zien ze duidelijk het totaalplaatje.
Raf streeft samen met zijn echtgenote naar een zo autonoom mogelijk leven.
“We zuiveren al jaren zelf ons water en we proberen ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn op vlak van voeding en drank. Zo ontstond het idee om ook elektrisch autonoom te worden. Dat was de logische volgende stap. Zeker als je een ecologisch bedrijf runt.”
Seghers Ecoplant bouwt hot tubs en sauna’s maar de hoofdactiviteit is kleine en grote waterzuiveringssystemen met moerasplanten. Dat doen ze voor zowel particulieren als voor bedrijven en overheden. “Binnenkort starten we in de haven van Antwerpen een project voor Besix.”
De beslissing om autonoom te leven ging niet over één nacht ijs.
“Ik dacht er eigenlijk 10 jaar geleden al aan, maar je moet het juiste moment afwachten. Het is zelfs nu nog redelijk vroeg. Vier jaar geleden deed ik mijn eerste aanvraag bij Go-Solar, toen nog WaasSolar. Chris (zaakvoerder Go-Solar, nvdr) was toen zo eerlijk om te zeggen dat hij mijn autonome plannen nog iets te gewaagd vond. Terwijl andere installateurs lieten uitschijnen dat het geen enkel probleem was en me daarna torenhoge offertes bezorgden. Chris wou het rustig aanpakken en eerst onderzoeken wat de mogelijkheden waren. Ik apprecieer die eerlijkheid. Toen ze dit jaar dan met de installatie startten wist ik meteen dat het in orde ging komen. En nu begint de regering ook in te zien dat die batterijen toch niet zo gek zijn (lacht).”
Vanwaar de keuze voor een batterij van het merk BatterX?
“We vonden we het belangrijk dat de batterijen herwerkbaar zijn. Het lood-carbon van BatterX is dan ook veel verantwoorder dan een lithiumbatterij.”
Is Seghers nu volledig off-grid?
“Zo goed als volledig. Eén keer, op een donkere dag, heb ik het net even terug moeten aanzetten omdat we de auto moesten opladen én de wasmachine twee keer hadden laten draaien. We hopen in de toekomst te kunnen zien hoeveel elektriciteit er opgeslagen is in de batterij, zodat we slimmer kunnen omgaan met onze energie.”
De Vlaamse regering heeft een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Welke tip heeft u voor gezinnen die nu ook een thuisbatterij willen laten installeren?
“Ik zou aanraden om meteen voor een serieuze installatie te gaan met een grote opslagcapaciteit. Je verdient toch niks aan de elektriciteit die je op het net zet.”
Een veelgehoorde tegenwerping is dat thuisbatterijen nog duur zijn.
“Goh, wat is duur? Als je weet dat we één van de duurste landen ter wereld zijn op vlak van elektriciteit, en dat de prijzen blijven stijgen… Ik denk dat je op een andere manier, op lange termijn moet rekenen.”
Welke plannen zijn er nog voor de toekomst?
“We worden een dagje ouder en willen ooit misschien een leefgemeenschap voor gepensioneerden oprichten. Ik denk aan een soort zorgboerderij waar iedereen zijn eigen ecologisch gebouwde, zelfvoorzienende woning met twee slaapkamers heeft. Maar wanneer dat gaat gebeuren, dat weet ik nog niet. Als je iets goed wil doen, moet je je tijd ervoor nemen.”
Technisch
Seghers heeft een jaarverbruik van 6800 kWh. Op een zonnige dag leveren de zonnepanelen (50 x Sunpower SPR-MAX3-400 met een totaal vermogen van 20 kWp) 80 tot 100 kWh, waarvan de overschot opgeslagen wordt in de batterij. De BatterX-batterij (type BXB-30) heeft een opslagcapaciteit van 84 kWh.
Seghers zal per jaar €1900 aan elektriciteitsfacturen besparen. Op 12 tot 15 jaar heeft Seghers de volledige PV-installatie + batterij terugverdiend. De terugverdientijd is hier langer dan gemiddeld omdat de installatie van Seghers erop gericht is om onafhankelijk te zijn van het net. Ook de elektrische wagen wordt opgeladen met zonne-energie.