Uw buurman, uw schoonzus, uw collega. Iedereen was er laaiend enthousiast over. Allemaal konden ze niet ophouden over de vele euro’s die ze bespaarden dankzij hun zonnepanelen. Plots kon er geld gaan naar een citytrip of een nieuwe fiets, in plaats van naar die gevreesde elektriciteitsfactuur. Dus u ging overstag. U zocht een erkend installateur en zag enkele weken later gloednieuwe zonnepanelen blinken op uw dak. En geef toe, u checkt elke dag op uw app de opbrengst. Die scherpe rendementspieken in de grafiek: kleine geluksmomentjes. Maar voor u mag het nog wat méér zijn. Meer rendement, sneller terugverdiend.
Het rendement en de terugverdientijd van uw zonnepanelen hangen af van heel wat factoren. Hoe vaak de zon schijnt, daar kunnen we helaas niks aan veranderen (de enige optie is verhuizen). Toch zijn er heel wat factoren waar u wél invloed op hebt.
1. Begin goed
Alles begint met de juiste voorbereiding. Doe research op het internet en binnen uw netwerk zodat u kunt meepraten met uw installateur. Laat u geen inferieure kwaliteit aansmeren. Kiest u voor spotgoedkope zonnepanelen met weinig Wp (Wattpiek), dan mag u lang wachten vooraleer de panelen zichzelf terugverdiend hebben. Wellicht zijn ze kapot en uit garantie voor u uw centen terug hebt. Een goede installateur werkt met bekende internationale merken en raadt u het juiste type paneel aan. Een hoogrendementspaneel heeft geen enkele zin als u beschikt over een gigantische dakoppervlakte. In dat geval legt u beter wat meer goedkopere panelen met een lagere individuele opbrengst. Want vele kleintjes dekken uw verbruik óók. Hebt u een beperkte oppervlakte, dan zijn de duurdere hoogrendementspanelen wél de investering waard.
Het spreekt voor zich dat de zonnepanelen gecombineerd moeten worden met de juiste omvormer. Een omvormer die niet het maximumrendement uit uw panelen trekt, maakt uw investering waardeloos. Uw installateur maakt deze berekening voor u.
Ook de oriëntatie is een cruciale factor. Kies voor een zuidelijke of oost-westelijke plaatsing. Er is niemand die u verbiedt om uw panelen noordelijk te plaatsen, maar het rendement zal lelijk tegenvallen.
2. Grote schoonmaak en check-up
Zonnepanelen worden nogal eens vergeten bij de grote lenteschoonmaak. Er wordt gezegd dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Een halve waarheid. Vooral wie in bosrijke streken, dichtbij een industriezone, een drukke baan of een landbouwgebied woont, moet ongeveer jaarlijks schrobben. Want een laagje vuil = verminderd rendement. Uiteraard schakelt u hiervoor een firma in, tenzij u graag op daken klimt. Uw installateur of een onderaannemer gebruikt telescopische borstels en osmosewater. Veilig én efficiënt. Want met osmosewater blijven de panelen langer proper dan met leidingwater. Laat uw zonnepanelen meteen ook eens nakijken. Een beetje vocht, een losse schroef, een gebroken verbinding, … U ziet het niet vanop de begane grond en het geeft uw rendement een opdoffer.
3. Boom of zonnepanelen?
We houden van bomen en willen er liefst allemaal een in onze tuin. Maar kleine boompjes worden groot en werpen schaduwen. Wilt u een boom planten? Vraag dan zeker op voorhand hoe groot die wordt. Denk goed na over waar u de boom plant of voer de nodige snoeiwerken uit. Ga voor u zonnepanelen laat plaatsen ook even over het muurtje kijken bij de buren. Zonder bladerdek werpt de boom van de buren misschien niet veel schaduw, maar hoe zal het zijn in de zomer? En groeit de boom nog? Als u op voorhand rekening houdt met deze zaken, kunt u de natuur twéé keer een plezier doen: met zonnepanelen én bomen!
4. Verbruik onder de loep
U bent verbaasd dat uw energiefactuur plots gestegen is, ondanks uw zonnepanelen. Ga na wat de oorzaak zou kunnen zijn. Hebt u meer verbruikt? De aanschaf van een elektrische auto of de aanleg van een verwarmd zwembad zijn usual suspects, maar denk ook wat verder. Is uw kotstudent terug thuis ingetrokken? Hebt u airconditioning laten installeren of ruilde u uw waslijn voor een droogkast? Of misschien heeft uw energieleverancier de prijzen opgetrokken? Als u het probleem niet kunt vinden, vraag dan uw installateur om advies.
5. Pas uw verbruik aan
Zodra een digitale meter in uw woning prijkt, stemt u uw verbruik af op de zonnigste periode van de dag. De slimme meter draait namelijk niet terug. In de ideale wereld zou u dus uw wasmachine en andere grote verbruikers inschakelen op de middag, wanneer uw zonnepanelen volop renderen. In de echte wereld is dat voor de meeste mensen onmogelijk, vooral als u buitenshuis werkt. De overheid heeft begrepen dat de digitale meter voor veel eigenaars van zonnepanelen een streep door de rekening is. Daarom werd onlangs beslist om de subsidie voor thuisbatterijen uit te breiden. Met een thuisbatterij slaat u energie overdag op, en gebruikt u de energie ’s avonds. De markt van thuisbatterijen staat nog aan het begin van een groots avontuur, maar wij verwachten dat ze dezelfde evolutie zal doormaken als zonnepanelen: een eerste stimulans dankzij overheidspremies, daarna massaproductie en een jaarlijkse prijsdaling tot thuisbatterijen voor iedereen betaalbaar zijn.
Lees het verhaal van een klant die off-grid ging met een batterijsysteem.
Vragen? Laat gerust een bericht achter.